Etiket arşivi: 3.3.2009

Y1HD 3.3.2009 E.2008/2030 – K.2009/2654


 Y1HD 3.3.2009 E.2008/2030 – K.2009/2654

– MURİS MUVAZAASI (Tereke Paylaştırılırken Hoşgörü Sınırları İçinde Farklılık Yaratmak)

– TEREKE PAYLAŞIMINDA HOŞGÖRÜ SINIRLARI İÇİNDE FARKLILIK

– MAHFUZ HİSSEYİ İHLAL KASTI (Mirasçılar Arasında Hoşgörü Sınırları İçinde Farklılık Yaratmak) –

TMK.706 – 818 Sa.Ka.213

Dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir.

Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.

Davanın niteliği gözetildiğinde istek tenkis olmayıp iptal ve tescile ilişkindir.

O halde, hoşgörü sınırları içerisinde kalacak şekilde bir mirasçıya biraz fazla değerdeki taşınmazını vermesi miras bırakanın mal kaçırma kastıyla hareket ettiğini göstermeyeceği gibi davanın kabulünün de gerekçesi olamaz.

Hal böyle olunca, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ve yasal olmayan gerekçelerle yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması isabetsizdir.

DAVA ve KARAR:

Taraflar arasında görülen davada;

Davacı, miras bırakanı A.H.`ın kendisinden mal kaçırmak amacıyla 1 parsel sayılı taşınmazdaki 20 no`lu dairesini, 7 parsel sayılı taşınmazını ve 31 parsel sayılı taşınmazındaki 5 ile 10 no`lu dairelerin çıplak mülkiyetini davalıya satış suretiyle temlik ettiğini, temlikin muvaazalı olduğunu ileri sürerek, tapu iptal ve miras payı oranında tescil isteğinde bulunmuştur.

Davalı, 7 parsel sayılı taşınmazın bedelini ödeyerek satın aldığını diğer üç parça taşınmazın miras bırakanın paylaştırma amacıyla kendisine temlik ettiğini bildirip, davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Karar, taraflarca süresinde temyiz edilmiş olmakla, Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:

YARGITAY 1. HUKUK DAİRESİ KARARI:

Dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir.

Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.

Dosya içeriği ve toplanan delillerden; miras bırakanın çekişmeli taşınmazlarla ilgili olarak davalıya yapmış olduğu temliklerin mahkemece denkleştirme amacıyla gerçekleştirildiği, bir başka ifadeyle murisin mal kaçırma amaçlı olmayıp, yaşarken mal varlığını paylaştırmak iradesiyle hareket ettiği, ancak davacıya satış yoluyla yaptığı taşınmazların değerleri ile davalıya devrettiği taşınmazların diğerleri arasında farklılık bulunduğu kabul edilerek, değerler arasında orantı kurulmak suretiyle davanın kabulü cihetine gidildiği anlaşılmaktadır.

Gerçekten de miras bırakanın taşınmaz temlikindeki gerçek amacının mirasçıdan mal kaçırmak olmadığı, davacıya da bir kısım taşınmazlarını verdiği, böylece mal varlığının mirasçılar arasında paylaşmak istediği dosya kapsamıyla sabittir. Kaldı ki bu olgu mahkemece de benimsenmiştir.

Davanın niteliği gözetildiğinde istek tenkis olmayıp iptal ve tescile ilişkindir.

O halde, hoşgörü sınırları içerisinde kalacak şekilde bir mirasçıya biraz fazla değerdeki taşınmazını vermesi miras bırakanın mal kaçırma kastıyla hareket ettiğini göstermeyeceği gibi davanın kabulünün de gerekçesi olamaz.

Hal böyle olunca, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ve yasal olmayan gerekçelerle yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması isabetsizdir.

Öyleyse, davacının tüm temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.

SONUÇ: Davalının temyiz itirazları yerinde olup kabulü ile hükmün açıklanan nedenlere hasren BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi.

Y.1.H.D. 3.3.2009 E.2008/2030 – K.2009/2654

PicLensButton Y1HD 3.3.2009 E.2008/2030 – K.2009/2654

Y17HD 3.3.2009 E.2008/4328 – K.2009/1078


 Y17HD 3.3.2009 E.2008/4328 – K.2009/1078

– TASARRUFUN İPTALİ (Aciz Belgesi Dava Şartıdır)

– ACİZ BELGESİ (Tasarrufun İptali)

– KONKORDATO (Tasarrufun İptali)

– GEÇİCİ ACİZ BELGESİ  (Tasarrufun İptali)

– SATIŞ VAADİNİN İPTALİ   (Tasarrufun İptali)

–  EŞE SATIŞ (Tasarrufun İptali) –

İİK.105,143,277,278,283

İİK. 277 ve devamı maddeleri gereğince açılmış tasarrufun iptali istemine ilişkin davalarda:
Elinde kati (İİK. 143) veya geçici aciz belgesi (İİK. 105) bulunan alacaklılar açabilir. Aciz belgesinin varlığı dava önkoşulu olup mahkemece res’en bakılması gerekir.
Borçlunun mevcut mal varlığı karşısında aciz halinde olup olmadığı, dosyada mevcut haciz tutanaklarının geçici aciz belgesi niteliğinde kabul edilip edilemeyeceği tartışılarak aciz halinin varlığı halinde davanın esasdan incelenmesi gerekirken eksik incelemeye dayalı hüküm kurulması isabetli görülmemiştir.

DAVA ve KARAR:

Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün, süresi içinde davacı ve davalı Feryal Tatlıcı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine,   dosya incelendi,  gereği düşünüldü.

YARGITAY 17. HUKUK DAİRESİ KARARI:

Davacı vekili dava dilekçesinde, davalı borçlu Sağlam Kutsoy`un alacaklısından mal kaçırmak amacıyla İstanbul, Eminönü, 228 Ada, 17 parselde kayıtlı taşınmazını 22.6.2004 tarihli satış vaadi sözleşmesi ile 35.000,00.- YTL. karşılığında davalı Halil Güzel`e satmayı vaadettiğini, 12.7.2004 tarihinde  aynı taşınmazın 1/2 hissesini eşi davalı Feryal Tatlıcı`ya 17.8.2004 tarihinde de borçluya ait 1/2 hisse ile Feryal`a ait 1/2 hissenin davalı Ayla Gediz`e satıldığını belirterek, davalı borçlu ile Halil Güzel ve eşi Feryal Tatlıcı yine borçlu ve  eşi Feryal ile Ayla Gediz arasında yapılan tasarrufların iptalini talep etmiştir.

Davalı Sağlam Kutsoy vekili müvekkilinin borcu karşılayacak mal varlığını bulunduğunu ve aciz halinde olmadığını belirterek, davanın reddini savunmuştur.

Davalı Halil Güzel vekili, aciz belgesi sunulmadığını, iptali istenen satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerh edilmediğini, satış vaadi sözleşmesine dayalı olarak borçlu hakkında hem icra takibi hemde tapu iptali ve tescil davası açtıklarını, derdest olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.

Davalı Feryal Tatlıcı vekili, borçlunun konkordato istemi ile dava açtığını, aciz halinde olmadığını, davacı tarafından borçlunun başka bir taşınmazıyla ilgili aynı mahiyette açtığı davanın derdest olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.
Davalı Ayla Gediz vekili, borçlunun borçlarını ödemek için konkordato  talebi ile dava açtığını, aciz hali olmadığını, taşınmazın iyiniyetli alındığını belirterek davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece iddia, savunma, toplanan delillere göre davalı Ayla Gediz`in kötüniyetli olduğu ıspatlanamadığından, satış vaadi sözleşmesinin iptalini istemekte hukuki yararı bulunmadığından davalı Ayla Gediz ve Halil Güzel aleyhine açılan davanın reddine, borçlu ile eşi Feryal arasındaki tasarrufun  İİK. 278 madde gereğince bağışlama niteliğinde olduğu ancak davalı Feryal`ın dava konusu taşınmazı elinden çıkardığından dava İİK. 283/2 maddesi gereğince bedele dönüşmekle taşınmazın satış tarihindeki değeri olan 35.000,00.- YTL. tazminatın davacının Mersin 8. İcra Müdürlüğünün 2004/4106 takip sayılı dosyasındaki asıl alacak fer`ilerini geçmemek kaydıyla davalı  Feryal Tatlıcı`dan tahsiline karar verilmiş; hüküm, davacı ve davalı Feryal Tatlıcı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dava İİK. 277 ve devamı maddeleri gereğince açılmış tasarrufun iptali istemine ilişkindir. Bu tür davaların elinde kati (İİK. 143) veya geçici aciz belgesi (İİK. 105) bulunan alacaklılar açabilir. Aciz belgesinin varlığı dava önkoşulu olup mahkemece res’en bakılması gerekir.

Somut olayda davacı tarafından davalı adına düzenlenmiş ve  sunulmuş kat`i  aciz vesikası bulunmamaktadır.

Davalı borçlunun konkordota istemi ile açtığı davada aktifi pasifinden  fazla olduğu için reddedilmiştir.

Dosya arasındaki bilgi ve belgelerden borçlu adına 609 ada 6 parselden  7 adet bağımsız bölüm, 1 ada 780 parselde bir adet arsa, 33 SK 088 plakalı araç, Adana Bahçe ilçesinde 180 ada 59 parselde kayıtlı bağımsız bölüm, Mersin 24 ada 1 parsel, 1372 ada 1 parselde kayıtlı taşınmazlar olduğu anlaşılmıştır. Bu taşınmazlarla bunlarla ilgili değer tesbiti yapılmamış ve borçlunun mal beyanı dilekçesinde belirttiği kamu alacaklarıyla ilgili davacı alacaklıya ödeme yapılıp yapılmadığı araştırılmamıştır.

Borçlunun mevcut mal varlığı karşısında aciz halinde olup olmadığı,   dosyada mevcut haciz tutanaklarının geçici aciz belgesi niteliğinde kabul edilip edilemeyeceği tartışılarak aciz halinin varlığı halinde davanın esasdan incelenmesi gerekirken eksik incelemeye dayalı hüküm kurulması isabetli görülmemiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı Feryal Tatlıcı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile usul ve yasaya uygun bulunmayan hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı Feryal Tatlıcı vekilinin sair, davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, oybirliğince karar verildi.

Y.17.H.D. 3.3.2009 E.2008/4328 – K.2009/1078

PicLensButton Y17HD 3.3.2009 E.2008/4328 – K.2009/1078