Etiket arşivi: bozdu

Basından Hukuk Haberleri • Cezaevinde intihar davasında Yargıtay kararı bozdu

Vatani görevini yaparken işlediği bir suçtan dolayı 50 gün hapis cezası alan 27 yaşındaki Muhammet Sait Platin, cezasını çektiği Batman M Tipi cezaevinde tahliyesine 5 gün kalmışken, 3 Eylül 2011 günü konulduğu müşahade odasında gömleğiyle kendini asarak intihar etti. Platin’in ölümünde kusurları olduğu gerekçesiyle Batman 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 6 cezaevi görevlisi beraat edince, Platin ailesi kararı temyiz etti. Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi beraat kararını bozdu.

Yargıtay kararında, cezaevinde nöbetçi memur olarak görev yapan sanıkların, önceye dayalı psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle suç tarihinden 1 gün önce bileklerini keserek intihara teşebbüs eden ve içerisine düştüğü ruhsal durum nedeniyle gerçek ve yakın bir intihar riski altında bulunan Muhammet Sait Platin’in bir kez daha yaşamına son verme girişiminde bulunmasının önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri almadıkları belirtildi. Kararda, olay günü Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulunun kararı olmaksızın Platin’i tek kişilik müşahade odasına koyulduğu, bu şekilde diğer hükümlü tutuklularının gözetiminden yoksun bırakılan, görevliler tarafından da etkin bir gözetime tabii tutulmayan bu kişinin konulduğu müşahede odasına kapısına gömleği ile kendisini asmak suretiyle yaşamına son verdiği belirtildi. Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, Batman M Tipi Cezaevinde görev yapan S.Ö., O.E., S.B., H.Y., Y.K. ve Y.O. için verilen beraat kararını oy birliği ile bozdu.

Ailesi sevindi

Kararın Yargıtay’da bozulması Platin ailesini sevindirirken, Baba Ramazan Platin adaletin yerini bulduğunu söyledi. Ramazan Platin şöyle konuştu:

"Oğlum Muhammet Sait’in davasında görevlilerin ihmali ortadaydı. Ölüm, bu kadar basit olmamalı. İnsan hayatı bu kadar ucuz ve değersiz değil. Oğlumun tahliyesine 5 gün gibi az bir süre kalmıştı. Olaydan 1 gün önce bileğini kesip intihar sinyallerini veren oğlum kırılgandı. Fakat nedense bunu o görevliler hiç göz önünde bulundurmadılar. Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi bu ihmali fark etti ve şimdi dava yeniden görülecek."

cnnturk.com

Bilgiler: Tarih-Gönderici: admin — 29 Oca 2015, 01:55


Yargıtay, 8 punto ile yazılan kararı bozdu 12 punto Times new roman olmalı dedi

Zor okunduğu gerekçesiyle 8 punto boyutuyla yazılan mahkeme kararını bozan Yargıtay, resmi yazışmalarda, ‘Times New Roman’ yazı tipi ve 12 punto boyutunun kullanıldığını hatırlattı

Yargıtay, bütün resmi yazışmalarda, “Times New Roman” yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması gerektiği gerekçesiyle 8 karakter boyutu ile yazılan mahkeme kararını bozdu. Yargıtay kararında mahkemenin gerekçeli kararda kullandığı 8 karakter yazı boyutunun “çok küçük olduğunu, kararın okunmasında ve dolayısıyla anlaşılmasında güçlük yarattığını” bunun da Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki “hükmün açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde yazılması” ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

Küçük yazılmış, zor okunuyor
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, önüne gelen bir temyiz başvurusunda çarpıcı bir karara imza attı. Finansal kiralama konusu malların icra takibine konu olup olamayacağına ilişkin davada daire, önce kararın onanmasına karar verdi. Ancak onama kararına yapılan karar düzeltme başvurusu üzerine önceki kararını kaldıran daire, dava konusu olayda yerel mahkemenin, “finansal kiralama sözleşmesinin olup olmadığını araştırmadan hüküm verdiği” gerekçesiyle kararın bozulmasına karar verdi. Ancak dairenin tek bozma gerekçesi bu olmadı. Daire, yerel mahkemenin gerekçeli kararda resmi yazışma kurallarına aykırı davrandığını da belirterek alışılmadık bir bozma kararı verdi.
Kararda 2 Kasım 2004 tarihli Resmi gazete’de yayımlanan, “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” hükümleri ile resmi yazışma kurallarının belirlendiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:

Times New Roman ve 12 punto
“Yönetmeliğin 2. maddesi gereği bu yönetmelik tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsamaktadır. Dolayısıyla mahkeme kararlarının şekil olarak yazımında da uyulması gereken yönetmeliğin 8. maddesi gereği, ‘Times New Roman’ yazı tipi ile (12) karakter boyutunun kullanılması esastır. Mahkeme kararında kullanılan (8) karakter yazı boyutu ise çok küçük olup, kararın okunmasında ve dolayısıyla anlaşılmasında güçlük bulunmaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 297. maddesinin 2. fıkrasında da belirtildiği üzere; hükmün açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde yazılması gerekirken anılan yazım kurallarına uyulmaması da doğru bulunmamıştır.”
Yargıtay kararında bu gerekçelerle şikayetçinin karar düzeltme isteminin kabulüne ve dairenin daha önce verdiği onama kararının kaldırılarak yerel mahkeme kararının bozulmasına karar verildiği belirtildi.

Yeni bir bozma nedeni
Yargıtay’ın bu kararıyla Times New Roman yazı tipi ile ve 12 karakter boyutu kullanılmadan yazılan mahkeme kararlarının, “hükmün açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde yazılması” kuralına aykırı olduğu gerekçesiyle bozulmasının da önü açıldı.

Yargıtay beraati bozdu, haksız kelepçe takan polislere 3 ay hapis cezası

Polise haksız kelepçe cezası

3 polis memuru, “gereksiz yere” şüpheli bir kişiye kelepçe taktıkları gerekçesiyle 3 ay hapis cezasına çarptırıldı

Kartal’da meydana gelen olayda, polis memurları Mehmet Z (24), Volkan T. (22) ve Ufuk K. (29), uyuşturucuyla ilgili bir ihbar üzerine Recep Güleşen isimli (30) kişinin üzerini aradı. Şüphelide suç unsuru bulamayan polisler, bu kez otomobilini kontrol etti. Araçta 1 adet bıçak bulan 3 polis, şüpheliye kelepçe takmak istedi. Ancak Güleşen ve mahalle halkı tepki gösterince polisler işlem yapmadan olay yerinden ayrıldı. Aracında ruhsat içinde bulunan 2 bin lirasının kaybolduğunu, suçsuz yere kendisine kelepçe takıldığını belirten Güleşen şikayetçi oldu.

‘Şüpheyle olmaz, delil lazım’

Savcılık 3 polis hakkında dava açtı. Beraat eden polisler, davanın Yargıtay’dan dönmesi üzerine yeniden hakim karşısına çıktı. Sanık polislerden Ufuk K, hakimin “Hangi suçlamayla kelepçe taktınız” sorusuna, “Şüphe vardı” diye yanıt verince hakim “Şüpheyle olmaz. Somut deliliniz olması lazımdı. Bıçak ile ilgili tutanak da yok, bıçak da yok. Çok hata yapmışsınız” dedi. Mahkeme 3 polis memuruna görevlerini kötüye kullanmak suçundan 3 ay hapis cezası verdi, daha sonra cezayı erteledi.